Home > Kampen > Verslagen >

Verslag kamp B 2010

Met ongeveer 40 deelnemers was kamp B, voor leerlingen uit het eerste en tweede jaar van de middelbare school, ook een gezellige boel. Zo waren er merkwaardige paranormale verschijnsellen bij het Telekinese-spel, een leerzame workshop over het bordspel Go en een hele bonte Bonte Avond. Begeleider Hildo Bijl schreef een verslag van het kamp.

Maandag

Kamp B begon op de ochtend van 9 augustus. Na afscheid genomen te hebben van de ouders, was het tijd geworden voor iedereen op het kamp om kennis te maken. En hoe kan dit beter dan met spellen als naamtrefbal, naampaaltjesvoetbal, krantje meppen en naamgymnastiek? Na in ruim een uur zo'n zestig namen geleerd te hebben, was de beloning een welverdiende lunch.

Tja, zo zit je op een wiskundekamp. En wat ga je dan doen? Nou, wiskunde? We begonnen met een paar uitdagende middagproblemen over onder andere boekenplanken en kamerplanten. En toen de meeste deelnemers die uiteindelijk opgelost hadden, volgde een nog grotere uitdaging: de weekproblemen.

foto

Die avond was de wisrun. In deze spannende wedstrijd moesten groepjes deelnemers zo snel mogelijk zo veel mogelijk wiskundig getinte opdrachten uitvoeren. Zo werden er toneelstukken gedaan waarin de oplossingen van raadsels uitgebeeld werden, en ook werden er vele prachtige wiskundige gedichten en liederen in elkaar gestopt.

Bij de wisrun werden opdrachten verdeeld,
waarna er leuke dingen werden uitgebeeld.
Alsof het geen moeite kost
werden er raadsels opgelost
en prachtige toneelstukken gespeeld.

De dag werd afgesloten met een variant van het bekende levend stratego. Welke groep kon zo veel mogelijk kaartjes van de juiste kleur veroveren, zonder ze kwijt te raken aan de rondlopende weerwolven? Toen uiteindelijk iedereen uitgerend was, was het tijd om te gaan slapen.

Dinsdag

Na een overheerlijk ontbijt stond er weer wiskunde op het programma. Ditmaal was combinatoriek het onderwerp. Hoeveel mogelijke eindstanden zijn er op de olympische spelen? Een manier om dat uit te vinden is om alle mogelijkheden op te schrijven. Maar het berekenen is natuurlijk veel handiger. Zo makkelijk bleek dit echter niet te zijn. Gelukkig kwamen vele deelnemers er uiteindelijk toch uit.

foto

Die middag losten de deelnemers in sneltreinvaart een nieuwe set middagproblemen op, waarna er telekinese op het programma stond. Hierbij moesten de groepen zonder te praten opdrachten uitvoeren. Hoewel in het begin de deelnemers nog wat op elkaar ingespeeld moesten raken, waren aan het einde van de middag vele groepen tot goed-geoliede opdracht-oplossende machines getransformeerd. Al met al was het wonderbaarlijk hoe goed je zonder woorden kunt communiceren.

Bij telekinese mag je niets zeggen.
Maar toch kan je goed overleggen.
Met vele gebaren
en consistent staren
kun je objecten laten verleggen.

De avond begon met een workshop over de Doomsday Theory. Nee, dit gaat niet over het einde der tijden. Met deze theorie kun je gemakkelijk voor elke datum berekenen op welke dag het plaats vindt/vond. Nouja, 'gemakkelijk'... Met al die ingewikkelde schrikkeljaren bleek het nog best ingewikkeld te zijn. Maar toch lukte het de deelnemers om te berekenen op welke dag zij geboren waren.

Tenslotte ging iedereen het bos weer in. Bolle Barry was vermoord in het plaatselijke zwembad, en er moest uitgezocht worden wie er achter deze gruwelijke daad zat. De deelnemers waren echter te geobsedeerd door de verhalen van de dorpsgek, Koos Werkeloos, die claimde dat er juist een goudvis verdronken was in het lege zwembad. En hoewel de werkelijke moordenaars (Broeder Bart en Stoffige Saartje) dus nog steeds op vrije voeten rondliepen, genoten de deelnemers verbazingwekkend genoeg hierna toch van een vredige nachtrust.

Woensdag

Dat deze nachtrust nodig was, bleek de volgende ochtend, toen de deelnemers het onderzoeksprogramma machines voorgeschoteld kregen. Hoe kunnen we een computer leren om de juiste codes in te voeren, moeilijke berekeningen uit te voeren, of juist om in een doolhof de weg te vinden? Vierkantkamp deelnemers weten hier nu het antwoord op.

De laatste wolken waren inmiddels als water neergestreken over het kampterrein. Dus konden we onder een stralend blauwe lucht die middag richting het zwembad vertrekken. En natuurlijk mochten ook de vele meegebrachte spellen als Set, Dalmuti en Weerwolven niet ontbreken. Oftewel, iedereen wist zich wel te vermaken.

foto

Die avond stond een workshop Go op het programma. Dit ingewikkelde spel is in Japan en China enorm populair. Maar ook onder vierkantkamp deelnemers bleek er genoeg enthousiasme voor het spel te zijn. Aan de hand van handige voorbeelden leerden deelnemers hoe stenen geslagen konden worden, en hoe je aan het einde van de wedstrijd de punten telt.

Bij de workshop gingen we Go leren.
Soms kan dit spel best frustreren.
Maar doe de juiste zet
en wie weet kan je dan net
de uitslag van het spel omkeren.

Uitgekeken op de ingewikkelde denkspellen, reisden de deelnemers af naar het casino, waar ze spellen als poker, blackjack, sic bo en roulette speelden. Velen raakten al snel hun fiches kwijt, maar sommigen wisten wel tot 6 keer hun beginhoeveelheid te verkrijgen. Wat hun strategie was? Tja, wisten we dat maar.

Donderdag

Het laatste onderzoeksprogramma van de week ging over conflictlijnen. Als je twee steden/landen hebt, hoe verdeel je dan zo eerlijk mogelijk het gebied tussen de twee? Voor twee puntvormige steden bleek dit nog wel te doen. Maar met een puntvormige stad en een lijnvormig land was dit al een stuk ingewikkelder.

Na nog een serie middagproblemen, ditmaal over ingewikkelde quizzen en wijnkelders, werd de laatste hand gelegd aan de weekproblemen. Naast vele slimme en ingenieuze oplossingen, waren er ook enorm mooie en creatieve inzendingen binnengekomen, waaronder een complete 3D boekenkaft.

Die avond stond de bonte avond op het programma met een paar schitterende acts. Er werden quizzen gehouden, grappen verteld, liederen gezongen en gedichten voorgedragen. Ook moesten alle meiden op het kamp zonder de grond te raken van stoel wisselen, en probeerden deelnemers zonder te kijken elkaars tanden te poetsen. Oftewel, genoeg reden om een hele leuke avond te hebben.

De donderdagavond was wel heel bont.
Alle meiden dansten op stoelen rond,
en met andermans handen,
poetsten we elkaars tanden.
Gelukkig raakte er niemand gewond.

Tenslotte stond er een speurtocht op het programma. Aan de hand van ingewikkelde aanwijzingen gingen de deelnemers Lunteren en omstreken verkennen. En toen iedereen in de late uren weer langzaamaan binnen druppelde, waren er nog genoeg spellen om te doen. Terwijl er veel gelachen werd om flauwe grappen en andere gekke gezichten, tikte de klok door, totdat...

Vrijdag

...de ochtend aanbrak! Maar, voordat het ontbijt aan kon vangen met een extra lang momentje stilte, moesten eerst de tassen gepakt worden. De jongens deden hard hun best om de weddenschap te winnen om minder troep achter te laten dan de meiden. Toch lukte het ze dit jaar weer niet. Ach, volgend jaar weer een poging.

Toen was het alweer tijd voor de ochtendproblemen. Maar die ochtendproblemen werden opgevolgd met het grootste ochtendprobleem van allemaal: de ochtendgymnastiek! Op het grote grasveld probeerden deelnemers over te steken, terwijl anderen ze probeerden op te tillen. Een goede manier om wakker te worden...

Na de lunch begonnen langzaamaan de ouders binnen te komen, om verrast te worden met een prachtige tentoonstelling. Enthousiast lieten alle deelnemers zien wat ze die week gedaan hebben. Diploma's werden uitgereikt, handen werden geschud en knuffels werden uitgedeeld. Maar uiteindelijk vertrok iedereen weer richting huis, met een flink slaaptekort, veel nieuwe vrienden en een hoop mooie herinneringen van een enorm geslaagde week.