Home > Kampen > Verslagen >

Verslag Kamp B 2009

Maandag

foto

Al een jaar heb ik lopen dromen,
maar nu valt er niet meer aan te ontkomen.
We zijn op kamp B tweeduizendnegen.
Je komt hier veel leuke mensen tegen,
die uit het hele land hier naar toe zijn gekomen.

Op 17 augustus was het moment eindelijk daar: kamp B 2009 kon beginnen! En als aftrap waren er de kennismakingsspelen. Trefbal, naamschommelen, voetbal, krantje meppen, en allemaal om elkaars namen te leren kennen. Na ruim een uur had iedereen elkaar wel gezien. Dus, de lunch kon beginnen.

De middag stond, zoals je kan verwachten op een wiskundekamp, in het teken van de wiskunde. We begonnen met een paar best lastige middagproblemen. Maar hierna werden de weekproblemen gepresenteerd, die nog een stuk lastiger waren. Oftewel, er was genoeg uitdaging.

Maar 's avonds werd het pas echt leuk. Toen gingen we leren hoe je een luciferkubus bouwt: een kubus van lucifers die zonder lijm in elkaar blijft zitten. Hoewel het heel interessant was, was het toch best frustrerend: menig kubus stortte in elkaar voor hij af was. Toch wisten enkelen hun kunstwerk te voltooien.

Voor de rest van de avond reisden we af naar het koninkrijk Medina, waar de schat van de koning verdwenen was. Deelnemers moest in het bos op zoek gaan naar aanwijzingen over waar de schat verborgen lag. Maar aan het einde van de tocht, bleek dat het plot toch heel anders was dan iemand ooit hadden kunnen denken.

Dinsdag

foto

Dankzij een goede nachtrust kon iedereen met volle energie zich weer op de wiskunde storten. De ochtend stond in het teken van de gulden snede. Wat is deze interessante verhouding, en waar kun je hem allemaal vinden? Ook werden we uitgedaagd om zelf iets moois met de gulden snede te ontwerpen.

Na een voedzame lunch en een nieuwe set middagproblemen, stond de recordkermis op het programma. Wie kon het snelst een fles met zand vullen? Wie kon het nauwkeurigst tijd bijhouden, of een bepaalde afstand lopen? Wie kon het nauwkeurigst een frisbee gooien? Records werden keer op keer verbroken.

Natuurlijk mochten de frisbees niet ontbreken,
toen we vele records gingen verbreken.
Vijfenveertig dierennamen kennen,
en nog veel meer rondjes rennen.
We raakten er niet op uit gekeken!

De avond stond in het teken van getallenraadsels. Hoe werken ze? Hoe kun je aantonen dat ze altijd werken? En het leukste: hoe verzin je zelf dit soort raadsels? En terwijl velen nog bezig waren met het bedenken van nog meer raadsels, ging het bosspel van die avond al beginnen. Het kamp werd bedreigd door een levensgevaarlijke bom. Snel moest iedereen het bos in, om de code van het koffertje te vinden waar de bom in werd bewaard. Ook moest uitgevonden worden welke draad doorgeknipt moest worden. Uiteindelijk wisten we, dankzij logisch inzicht en een uitstekende samenwerking, de bom te ontmantelen.

Woensdag

foto

Hoe zitten kalenders in elkaar? Wat is de geschiedenis er van? En hoe kun je er mee rekenen? Vraag dat maar aan een vierkantkampdeelnemer. Want op de woensdagochtend hebben we uitgebreid kalenders bestudeerd, samen met modulorekenen. De geheimen ervan zijn nu ontrafeld.

En terwijl de zon langzaam de blauwe lucht op klom, was het tijd geworden om op pad te gaan, naar het zwembad. Dankzij het prachtige weer was het er bomvol. (Ondanks het feit dat de bom ontmanteld was.) Maar toch wisten we een plekje op het grasveld te bemachtigen om lekker te zonnen, spellen te spelen en vooral ook om een hele leuke middag te hebben.

Op de woensdagmiddag was het fijn,
om, in de zon, bij het zwembad te zijn.
Dus ik maakte een prachtig hoge duik,
en landde plat op mijn buik.
Dat deed best wel pijn!

's Avonds kon iedereen hun kansberekeningtalenten toe gaan passen op de casinoavond. In een net pak was het de bedoeling om zo veel mogelijk fiches te bemachtigen, bij spellen als poker, roulette en blackjack. En hoewel velen hun kostbare muntjes als sneeuw voor de zon zagen verdwijnen, waren er toch enkelen die de weg naar rijkdom gevonden hadden.

De avond werd afgesloten met een spetterende disco. Op de swingende dansnummers gingen velen uit hun dak. Spontaan ontpopten limbodanstalenten zich en ook de breakdancefanaten konden hun trucjes laten zien. Tenslotte kon iedereen goed uitgeswingd gaan slapen.

Donderdag

foto

Wat is wiskunde? Als je je dat ook vaak hebt afgevraagd, had je met vierkantkamp mee moeten gaan. Want dat was de centrale vraag van de donderdagochtend. Wat is de basis van de wiskunde? En hoe leiden we uit deze basis alle stellingen af? Al deze vragen kwamen langs.

Na nog een nieuwe set uitdagende wiskundeproblemen, konden de voorbereidingen voor de bonte avond aanvangen. Quizen werden bedacht, hondenshows werden gepland en muziekstukken werden geoefend. En dankzij deze voorbereidingen was de bonte avond een daverend succes, met een recordaantal aan acts.

En toen was daar de speurtocht. In een tiental groepen gingen we op pad om, aan de hand van verschillende hints, de route te vinden. Toch ging dat niet altijd even goed, wat betekende dat, dankzij het vele verdwalen, vele groepen pas na vieren aankwamen.

Bij de speurtocht raakten we, tot onze spijt,
een stuk of 7 keer, compleet de weg kwijt.
We kregen, tot in de late uren,
heel wat kilometers te verduren.
Oftewel, dat was best wel een leuke tijd!

Maar dat betekende niet dat de nacht al afgelopen was. Terwijl sommigen uitgeput naar bed gingen, waren anderen heel fanatiek nog spellen aan het spelen. Er werd geschaakt, gepokerd en geëzeld....

Vrijdag

foto

Tot langzamerhand de zon weer op kwam. Maar, voordat het ontbijt aan kon vangen met een extra lang momentje stilte, moesten eerst de tassen gepakt worden. Uiteindelijk was het toch tijd voor de ochtendproblemen. Maar, die ochtendproblemen begonnen met het grootste probleem van allen: de ochtendactiviteit! Op het grote grasveld probeerden deelnemers het veld over te steken, terwijl begeleiders ze tegen probeerden te houden. Dat was een uitdaging!

In de middag begonnen de ouders al weer langzaam binnen te druppelen. Maar gelukkig had iedereen meegeholpen met het maken van een prachtige tentoonstelling. Diploma's werden uitgereikt. Handen werden geschud. Knuffels werden uitgedeeld. Maar uiteindelijk vertrok iedereen toch weer richting huis, met veel herinneringen van een prachtige week.

groepsfoto