Home > Kampen > Verslagen >

Verslag kamp B 2007

Door Michiel Van de Gucht.

Maandag

foto

Al heel vroeg pestte de wekker me wakker. De dag was aangebroken! Lunteren, here we come! Mijn vrienden Bert en Emiel reden met ons mee. Aangekomen in De Poelakker werden we vriendelijk ontvangen door de begeleiders. Eerst gingen we onze slaapkamer verkennen. De eerste indruk viel een beetje tegen; we hadden een beetje meer privacy verwacht. Uiteindelijk viel-ie toch nog wel mee. Daarna werden we onderverdeeld in groepjes van elk 5 à 6 kinderen. Elk groepje werd in toom gehouden door 2 of 3 begeleiders.

Zoals gebruikelijk was de eerste activiteit een namenspel. Beetje saai, maar "Het hoort erbij," zeiden verschillende begeleiders als antwoord op ons gemok.

Jammer genoeg is een kamp niet alleen genieten, maar ook werken. Al snel kon de eerste groep starten met het dekken van de tafels, een hoop werk, want je moest dekken voor bijna 60 man. De eerste maaltijd was al een schot in de roos: ik hoefde mijn hagelslag niet te missen!

Na het eten volgde ons eerste uurtje vrije tijd (waar blijft die wiskunde????). Maar niet getreurd, hierna werd ons uitgelegd wat we met zgn. weekproblemen moesten aanvangen.

Hier kregen we de hele week tijd voor. Daarna kregen we vijf dagproblemen voorgeschoteld. Ze waren redelijk pittig, maar het was te doen. Hier kregen we slechts twee uur tijd voor. Dit programmaonderdeel kwam elke dag terug.

Na het avondeten stond ons de workshop back-tracking te wachten. De hoofdzaak van deze workshop was PROBEREN acht dames op zo'n manier op een schaakbord te plaatsen dat ze elkaar niet konden slaan. Je begint links boven en plaatst daar een dame (A8). Dan maak je de paardensprong naar C7, dan naar E6, G5 en B4 enz. Maar eenmaal aangekomen op F2 kun je de laatste dame niet meer plaatsen op H1 omdat die geslagen kan worden door de dame op A8. Dus moet je "back-tracken" en je kijkt of je de dame ergens anders op de tweede lijn kunt plaatsen. Zo nee, moet je nog een dame "back-tracken" enz... Op het einde staat er nog maar één dame juist, toch zijn er twaalf mogelijkheden. "Trek" er maar eens een uur of twee voor uit!

Onze laatste activiteit van deze dag was het douanespel. Alle kinderen werden onderverdeeld in twee groepen. De eerste groep vertrok diep het bos in terwijl de andere groep aan de ingang van het bos bleef. Het was de bedoeling om kaartjes waar een getal van 1 tot 500 op stond -- onderverdeeld in twee groepen: a) deelbaar door 3, 5 of 7 of b) niet deelbaar door 3, 5 of 7 -- naar de andere groep te smokkelen. Maar pas op voor de douane! Leiders gewapend met waterpistolen stonden in het midden van het bos en hielden a) iedereen tegen of b) spoten iedereen nat. Wie nat gespoten werd moest zijn kaartje indienen en kreeg een vrijgeleide zodat hij in één beurt niet twee keer natgespoten werd. Ook als het je lukte om een kaartje naar de overkant te smokkelen, kreeg je een vrijgeleide. Soms waren de rollen omgekeerd en lagen de deelnemers in een hinderlaag om nietsvermoedende leiders van hun wapens te beroven. Jammer genoeg stond dit niet in het reglement!

Om half elf was het "bedtijd". Maar dacht je dat we al zin hadden om te gaan slapen? Niet dus. Eerst nog een uurtje praten, lol trappen en "Top Trumpen" (Casper?!?!). Gelukkig kwam Lesley met een mooi, maar vooral slaapwekkend verhaal zodat we uiteindelijk in slaap vielen (enfin, nadat Bert zijn i-pod zonodig tussen onze twee matrassen moest verstoppen).

Je ziet, zo'n leuke dag vliegt gewoon voorbij. Als jullie me willen tegenhouden om een ellenlang verhaal te schrijven, is nu het moment aangebroken. Van de overige vier dagen kan ik alleen maar zeggen dat ze even leuk en interessant waren. Toch nog even kort:

Dinsdag

Rond acht uur werden we zachtzinnig gewekt door een begeleider, maar die was overbodig: Seigneur Le Coq (meneer De Haan) was er ook nog. Na het ontbijt stond "Netwerken" op het programma: een hele bundel over grafen en algoritmen. Onze hele voormiddag was al gevuld. De middagproblemen zetten onze hersenen aan het werk, maar al snel werden ze te "saai" en ging iedereen Japanse puzzels maken. Nietwaar, Marleen? Ook de volgende activiteit, "1 tegen N-1", alias: "1 tegen 100" vergde heel wat geknars van onze hersenen. Genoeg wiskunde voor vandaag: na het avond eten volgde "het bosspel". De koning was zijn kroon kwijt en zeurde ons de oren van het hoofd om een nieuwe kroon te maken. Simeon de mijnwerker was vermist, wat het er niet makkelijker op maakte. Toen de koning weer kon pronken met zijn nieuwe kroon moest iedereen naar bed maar natúúrlijk was er protest. Om middernacht was iedereen gekalmeerd en viel Casper dromend van "Top Trumps" in slaap. Wat het eten betreft: ik vroeg me af wat die "sappige hamburgers" waren en onze voedseldeskundige ter plaatse, Bert, antwoordde heel scherpzinnig: "Dat moeten hamburgers voorstellen, denk ik." Toch maar eens proberen en... Het waren eigenlijk frikadellen in de vorm van een hamburger -- zgn. frikagers.

Woensdag

foto

Ook vanochtend was Seigneur Le Coq op post en werd iedereen wakker gekukelekuud. "Verdelen" had het over toetjes tossen en pizza's snijden -- liefst zo eerlijk mogelijk. Na het middageten trok de hele groep naar een openluchtzwembad waar bijna niet in gezwommen werd vanwege de kou. De casinoavond (toegepaste kansberekeningen) zorgde ervoor dat bijna iedereen die blut was strafcorvee kreeg tot grote ergernis van de slachtoffers. Volgende: de disco, maar bijna iedereen stond aan de kant wat te lummelen of was weerwolven aan het spelen. Toen de fuif een beetje op gang kwam, droop iedereen weer af toen DJ Martin opeens -- per ongeluk?? -- "De Drie Biggetjes" begon te draaien. Vermoeid van al het gedans -- hum hum -- ging iedereen maar weer naar bed. Ondertussen weten jullie al wat "naar bed gaan" betekent: niet slapen, maar lol trappen.

Donderdag

Na het ontbijt smurften we eerst de bundel "verzamelingen en smurfen". Die smurfen smurften ons de hele voormiddag bezig. Na het middageten kwamen zoals verwacht de middagproblemen. Nu moest iedereen die nog een idee had voor de bonte avond dat gaan melden en voorbereiden. De bonte avond kwam eraan, dat betekende lachen met stand-upcomedians, lachtherapieën, wraak op de leiding. Maar Marco met "And you put it in your zakje" was een echte topper. Rond 22:00u vertrokken we op speurtocht en wie niet verdwaalde, was a) een topografisch wonder of b) een buitenaards wezen. Mijn groepje bracht het er als vierde van af en kwam aan rond 02:00u. Zoals beloofd mochten we van de leiding zo lang opblijven als we wilden.

Vrijdag

De leiding gunde ons een half uurtje meer slaap, de haan niet. Gelukkig werden we niet te veel gemarteld met problemen: er waren maar 5 makkelijke probleempjes. De rest van de tijd werd gevuld met de oplossingen van de weekproblemen en het grabbelen: iedereen mocht een keer in de prullenbak grabbelen naar kleinigheidjes. Ik mocht grabbelen omdat ik de "hardste werker van groep 2" was. Iedereen moest ook een tentoonstelling maken over wat hij/zij het leukste vond. De ouders konden deze creaties dan even bekijken.

Ik vond dit kamp het leukste ooit en jullie kunnen erop rekenen dat ik volgend jaar weer van de partij ben!

groepsfoto